dimarts

ORGULL, DECEPCIÓ I VERGONYA


Confesso que durant anys m'he sentit satisfet de ser ciutadà d’Arbúcies, per moltes coses: per l'esperit lluitador pels drets nacionals i socials, per la defensa dels Drets Humans, pel compromís amb la solidaritat i la cooperació, per l’organització de la jornada que proposava al bisbe Pere Casadàliga al Nobel de la Pau, pel suport a les Marxes per la Cultura de la Pau, per l’acolliment de persones nouvingudes. Des de fa un temps he començat a sentir decepció al veure com es va perdent sensibilitat per aquests temes. Però avui sento vergonya, molta vergonya: l’agenda municipal anunciava un acte, en un espai públic, de recreació d’una batalla de la 2ªGuerra Mundial i he pogut saber que l’empresa que ho organitza ven productes bèl·lics i símbols feixistes. Crec que és una taca per Arbúcies en la seva trajectòria i que caldria que no es tornés a repetir. Hi ha temes amb els quals no s’hi pot jugar ni comerciar.
Acabo amb uns versos del poeta arbucienc Lluís Torres amb el desig de recuperar per a la Vila la tradició pacifista.

PACIFISME 1932
Fills meus, no vull que jugueu a soldats,
feu altres jocs que siguin més honestos,
no heu de saber encara els disbarats
i odis i mals que porten aquests gestos
Ja la coneixereu la violència,
no vulgui Déu que us hi trobeu pel mig
i llavors comprendríeu amb evidència
que la guerra es comença de petit.

No podem admetre que els responsables municipals promocionin actes d'aquets tipus. Cal actuar amb criteri. On volen anar a parar?

1 comentari:

alterglocal ha dit...

Després de llegir la noticia i els comentaris de http://www.naciodigital.cat/baixmontseny/post/1685

ACLARIM-NOS:
Significat 1) Adelitar la vista, l'orella, l'ànim, etc., amb quelcom d'agradable. Un paisatge que recrea la vista. BÉ ALÚ SEMBLA QUE VA APLICAR AQUEST SIGNIFICAT, PERÒ CREC QUE ÉS EL QUE EL QUE FONAMENTA LES CRÍTIQUES DE DONAR SUPORT A AQUEST TIPUS D'ACTIVITAT RECREATIVA EN ELS CARRERS D'ARBÚCIES I QUE AIXÒ SIGUI PROMOGUT PER UNA EMPRESA I AMB EL SUPORT DE l'AJUNTAMENT. NO ERA CAP FILMACIÓ NI ACTIVITAT FORMATIVA.

Significat 2) Crear de nou. NOMÉS FALTARIA. PERÒ PERSONALMENT TAMPOC ESTIC D'ACORD EN RECREAR-HO A LES NOSTRES MENTS COM A GAUDI. NO HI HAVIA CAP MOTIU HISTÒRIC PER FER-HO EN UN ESPAI PÚBLIC. NO SOM ALSÀCIA NI HI HA CAP COMMEMORACIÓ QUE HO JUSTIFIQUI.

Per tant jo no puc acceptar cap dels arguments dels donats per:

* GUERRA, NI EN JOCS.
* UN JOC DE GUERRA, MAI EN UN ESPAI PÚBLIC.
* L'AJUNTAMENT ÉS RESPONSABLE DE QUE UNA EMPRESA FORÀNIA FOS ANUNCIADA A L'AGENDA MUNICIPAL.
* MOLTS AJUNTAMENTS DEIXEN ELS ESPAIS PÚBLICS A PRODUCTORES A CANVI DEL PAGAMENT DE TAXES I AMB CONDICIONS RAONADES.
* REPRESENTACIONS COMMEMORATIVES, NOMÉS SI DARRERE HI HA UN INTENCIONALITAT PER A QUE NO ES TORNI A REPETIR RES SEMBLANT, MAI AMB ORGULL (matavalons, almogàvers, croats, acceptem-ho com a passat que no hem de voler repetir).
* UN AJUNTAMENT ÉS LA INSTITUCIÓ QUE HA DE FOMENTAR LA CULTURA DE PAU, LA DE GUERRA ÉS FOMENTA SOLA.
* HI HA MOLTS GRUPS QUE FAN REPRESENTACIONS ROMANES, MEDIEVALS, MODERNES,... o COL·LECCIONS AMB ÀNIM HISTÒRIC. PERÒ HEM DE SER CUROSOS AMB LES PROPERES EN EL TEMPS I EN LA VIOLÈNCIA COM A DIVERSIÓ

Sortosament no he de passar per la vergonya afegida de que l'empresa privada s'anuncia en català. O és una cosa m'ha de suposar una preocupació afegida als temps que vivim?