diumenge

ECOLOGIA, ECONOMIA I CANVI SOCIAL

Tot seguit us vull presentar uns vídeos d'una conferència de l'Arcadi Oliveres. Parla de la crisi, o millor dit de les diferents crisis que patim o coneixem. Abans però, una reflexió sobre 2 paraules que haurien d'anar agermanades i en canvi sovint estan confrontades. ECOlogia i ECOnomia. El prefix és el mateix, vegem-ne el seu origen i significat:

ECOLOGIA prové del grec: οίκος [oikos, evolucionada a eco], casa, habitatge, llar i λόγος [logos, logia], ciència, pensament, raó. Significat d'ECOLOGIA "ciència de l'habitatge", aplicat al lloc on existim i ens relacionem els éssers vius, el Planeta Terra.
ECONOMIA prové del grec: οίκος [oikos, evolucionada a eco], casa, habitatge, llar i νέμω [nemo, evolucionada a nomos, nomia], normes, regles. Significat d' ECONOMIA "normes d'administració de la llar, de l'habitatge" i per extensió de l'entorn on vivim, que actualment ha crescut de l'economia familiar fins arribar a l'àmbit planetari.

Per tant, és evident que unes bones normes d'administració de la CASA/PLANETA (economia) han d'anar en sintonia amb el que actualment sabem de la CASA/PLANETA (ecologia).

Les normes d'administració actuals, el model econòmic capitalista liberal (falsament liberal ja que només ho és per alguns), està portant el planeta i a la major part dels seus habitants a la ruïna (la majoria no n'ha sortit mai, de la ruïna, és a dir la pobresa). Cal canviar de model. Cal una transformació que agafi allò que és bo del que coneixem i aporti noves idees per a fer un altre model, una altra manera de funcionar, una altra manera d'administrar.

Les denúncies que l'Arcadi Oliveres fa en la conferència, ja fa anys que les explica, aportant-hi sempre dades actuals i fet comparacions didàctiques. Ara la crisi, malauradament li ha donat la raó. Les mentides i falsetats del "model neoliberal" que es van incrementar a partir de la dècada dels 80 s'han posat en evidència de tant que s'han agreujat.
Però de les adversitats cal treure'n oportunitats i per això ARA ÉS EL MOMENT DE TRANSFORMAR EL MODEL, ARA ÉS EL MOMENT DE CAMINAR CAP EL CANVI SOCIAL.
En aquest mateix bloc hi ha articles i enllaços que donen idees. Ara us convido a escoltar el discurs de l'Arcadi.

Conferència al MEMGA La Gabella d’Arbúcies. Arcadi Oliveres parla de LA/LES CRISIS.
Dijous 19 de febrer de 2009

1 VIDEO 1 LA FAM AL MÓN
Arcadi Oliveres és economista, professor de la UAB, activista social, membre de Justícia i Pau, col·laborador de l'Agenda Llatinoamericana Mundial, present en plataformes i accions diverses i un actiu comunicador i conferenciant al costat de les "causes pendents".