dissabte

LLIBERTAT, LLIBERTAT! LEMA DE L’AGENDA LLATINOAMERICANA MUNDIAL 2014


Ja ha sortit l’edició 23ª de l’Agenda. Com cada any,  la millor manera de presentar-la és emmanllevant les paraules que ens diu a la introducció el seu impulsor, Pere Casaldàliga:  “Abordem a l’Agenda el tema llibertat en totes les seves dimensions. Ser lliures, fer-se lliures, acollir la llibertat com un procés espiritual i una vivència política és anar humanitzant sempre més la nostra humanitat”, però la llibertat  “mor, com un ocell sense ales, en el nostre cor, en la nostra família, en la nostra feina, en la nostra ciutadania, en la nostra vida personal i en la nostra Societat. I de cop i volta ens descobrim esclaus, esclaus de la por, de l’egoisme, del diner, del consumisme, de l’ambició, del poder..."
"Parlem de llibertat i parlem d’alliberament. La llibertat és política". Continua dient. "La veritable llibertat és comunitària. Jo sóc lliure si tu ets lliure. No hi ha llibertat sense igualtat. Tampoc hi ha llibertat sense dignitat, una dignitat tantes vegades massacrada per ideologies i sistemes, víctima d’egoismes individuals o col·lectius, però també vencedora amb resistències exemplars que s’obren camí entre reixes, marginacions, tortures i censures. La llista dels màrtirs de la llibertat és infinita. Anem junts a cercar la llibertat i l’alliberament. Contra tots els tirans, malgrat tots els imperis, indignant-nos cada dia i traduint en actes i processos imparables la nostra indignació.”
Coincidència o signe del temps, l’Agenda posa sobre la taula la llibertat de les persones i dels pobles. És una obra col·lectiva, amb és de 40 articles d’autoria i procedència diversa.  Fa arribar la veu de la consciència planetària amb la finalitat de fer-nos obrir els ulls i perdre la por.  Per una banda, denuncia el poder neoliberal  que  perverteix  el  significat de la paraula llibertat per  controlador ments i  mercats,  i vol justificar les opressions polítiques i les injustícies econòmiques.  Per l’altra, mostra actituds personals i accions col·lectives de llibertat i alliberament,  “sempre des de sota i a l’esquerra”   per passar de la indignació a uns “processos imparables” que garanteixin la dignitat de tothom, és a dir que ens humanitzem superant conflictes de manera dialogada i no-violenta.
L’AGENDA ENTRE NOSALTRES
L’agenda és una eina de pedagogia popular, una excusa i un pretext  per treballar per les  “Causes pendents” -que no perdudes- per  aconseguir un món més just i en pau. Cada any ens hem centrat en un tema:  altermundisme,  ecologia, economia, diàleg de cultures , religions i espiritualitat, drets humans, causa indígena, democràcia, igualtat de gènere, comunicació, socialització, solidaritat,...; i enguany les reflexions i les accions segueixen el fil conductor de la Llibertat en front de la ideologia neoliberal imperant.
La Comissió de l’Agenda Llatinoamericana s’encarrega de la seva edició en català. Cada any, per aquestes dates, fem la campanya de difusió. Presentar-la a diferents localitats és escampar el missatge del que “cal fer” (significat de la paraula agenda) per treballar per un altre món que és possible i necessari. 
Estructurada en 3 parts, la primera, veure, posa l’èmfasi en l’estat de la qüestió. La segona, és més reflexiva, de judici , fins i tot de somni (en el sentit de Luther King). La tercera vol ser pràctica, està centrada en experiències i  línies d’actuació. Acompanyen  l’agenda uns materials que augmenten any rere any: calendari solidari, exposició, conte, vídeos, mapes, murals, web, reculls,   llibrets  i orientacions didàctiques. Tot plegat, incloses totes les agendes d’anys anteriors,  es troba a http://llatinoamericana.org.