dissabte

ECOLOGIA INTEGRAL

ENLLAÇ AL VÍDEO DE L'ENTREVISTA DE TV GIRONA
L'eix temàtic de l'Agenda Llatinoamericana-Mundial 2017 és  Ecologia Integral i  el lema subtitulat: Reconvertir-ho tot. Quan la humanitat encara no hem assumit l'ambientalisme, cal -urgentment- fer un gran salt: anar cap a l'Ecologia integral. De pensar globalment i actuar localment a pensar i actuar globalment i localment. 

"Només podrem aturar el desastre climàtic si, en un temps rècord, aconseguim transformar la societat imprimint-hi una nova cultura, profundament ecocentrada"
La nostra Agenda es vol sumar al calm de la Mare Terra, al de les selves mutilades, als boscos calcinats, als rius contaminats, les muntanyes foradades, els animals acorralats en el seu hàbitat envaït i les espècies en extinció... com a consequències de les ambicions desmesurades"
                                                                       Pere Casaldàliga i José Mª Vigil


Ambientalisme
Ecologia integral
Només simptomes (contaminació, deforestació, destrucció)
i les causes, el model de relació amb la natura. Visió holistica. Accions coherents.
Només accions pal·liatives,…
i canvi de paradigma (idees, actuacions globals, valors ètics)
Només el bé dels humans (utilitarisme humà) …
i el bé de la vida en el planeta
Antropocentrisme 
Biocentrisme. Comunitat de Vida
Superioritat , domini i propietat
Pertinença,  domini com a coneixement
Canvis en el medi. Mesures tecnològiques
i canvis interiors en nosaltres mateixos
Visió materialista, mecanicista, lògica
i dimensió espiritual. Cosmovisió integral

--------------------------------------------------------------------
Accions de transició cap a l'Ecologia integral
Contractar electricitat de cooperatives que produeixin energies renovables.
Banca ètica. Finances ètiques.
Producció ecològica i social. Consum ecològicament responable.
Austeritat en l’estil de vida. Bones pràctiques i hàbits sostenibles,  saludables i solidaris en el transport, l’alimentació, l’esbarjo,… Bon viure.
Tria d’empreses que estiguin pel comú.
Vot ecològicament i socialment responsable. Programes electorals. Objectius del desenvolupament sostenible
Militància conscientitzadora, estat d’opinió, diàleg, treball en entitats, ONG...
Ecologia interior. Meditar. Pregar.  Canvi personal.
Cooperació i solidaritat local i global.
---------------------------------------------------------------------
Video Punt-Avui. Agenda  2015 DESIGUALTATS
L'Agenda i l'ecologia integral a Presència.
El PuntAvui 5 de setembre 2016 p20 Secció Catalunya Dignitat

2 comentaris:

alterglocal ha dit...

Publicat al Diari PuntAvui el dilluns de setembre de 2016.
Despertem, Humanitat, ja no hi ha temps! Aquest clam el feia Berta Cáceres, una dirigent del Consell cívic d’organitzacions populars d’Honduras que, amb 45 anys, va ser assassinada el maig de 2016 per la seva lluita en defensa de les muntanyes, l’aigua i els drets de les classes populars.
La seva mort se suma als nombrosos casos d’assassinats d’ambientalistes a Llatinoamèrica. És paradigmàtic que els compromisos més forts en favor de medi vinguin de països empobrits on les lluites socials (laborals, gènere, etc.) i la lluita ecològica van estretament lligades.
El seu exemple el recull l’edició de l’Agenda Llatinoamèrica Mundial 2017 que porta com a lema Ecologia Integral Reconvertir-ho tot, junt amb molts testimonis de diferents continents, la majoria de països del sud. Hem de canviar les persones, els hàbits de consum, i canviar la visió institucional de l’economia . No podem admetre que la gestió del planeta Terra (com habitatge, casa comuna , eco) i les normes d’intercanvis que impliquen (nomia) no tinguin en compte els coneixements que la Ciència ha descobert (logia) sobre el seu funcionament. Cal reconsiderar conceptes com el de consum, propietat privada i els límits d´usos i explotació de recursos. La nostra petita economia local, també ha de tenir una visó global.
Jordi Pujadas Ribalta

alterglocal ha dit...

Article publicat el setembre de 2016 que encapçala la plana que inclou l'article d'opinió anterior.

Lluitar contra la pobresa cuidant el medi ambient

Càritas, seguint l’esperit expressat en l’encíclica Laudato Sí del Papa Francesc, ha assumit un fort compromís amb la sensibilització sobre la cura del medi ambient, amb el convenciment que és un factor clau per lluitar contra la pobresa. Aquest compromís es materialitza, en primer lloc, amb la campanya “Si cuides el planeta, combats la pobresa”, que impulsa juntament amb CONFER, Justícia i Pau, Mans Unides i REDES (Red de Entidades para el Desarrollo Solidario).
Aquest mes de setembre les entitats impulsores inicien tota una agenda d’activitats a dos anys vista, amb l’objectiu principal de sensibilitzar la societat, perquè tots plegats ens comprometem en la defensa d’un model diferent de desenvolupament, just, solidari i sostenible, i canviem els nostres hàbits de consum i estils de vida.
Com a primera iniciativa, al llarg de tot aquest mes de setembre, es posaran en marxa diverses accions de sensibilització per a infants, joves i adults, centrades en el primer punt del Decàleg Verd inclós a la campanya, que afirma que «Donaràs suport a la causa dels pobres».
Aquest punt vol posar de manifest que en certs ambients eclesiàstics i socials, la causa de l’ecologia continua sent considerada exòtica, com un luxe propi de societats riques, com un fre al desenvolupament dels pobres o que fins i tot pot emmascarar problemàtiques més urgents. Per aquest mateix motiu -afirma el text-, hi ha persones que es poden mostrar sorpreses que un Papa provinent de l’hemisferi sud, amb una aguda sensibilitiat social, hagi dedicat la seva primer encíclica a aquesta qüestió. Però moltes veus de l’Església i del món social fa dècades que insisteixen que les principals víctimes de la crisi ecològica són les poblacions més pobres del planeta. El papa Francesc assumeix aquesta visió quan indica que «entre els pobres més abandonats i maltractats, hi ha la nostra oprimida i devastada Terra »(LS 2). I l’encíclia incorpora aquest enfocament d’una manera coherent i sistemàtica, desgranant «les conseqüències dramàtiques de la degradació ambiental en les vides dels més pobres del món» (LS 13) i exposa alguns deles efectes de la crisi mediambiental, com l’exposició a contaminants atmosfèrics de col·lectius empobrits, l’augment de temperatura i les nefastes conseqüències en les regions més pobres de la Terra, especilament a l’Àfrica, la situació dels migrants i refugiats mediambientals i les greus dificultats que pateixen algunes poblacions empobrides per accedir a l’aigua potable.

La resta de punts del Decàleg Verd, que s’aniran difonent conforme avanci la campanya, inclouen una defensa de la diversitat, l’assumció dels consensos científics o la superació del paradigma tecnocràtic, entre d’altres.

Tot plegat conforma un ric argumentari que situa Càritas, la resta d’entitats participants i l’Església en el seu conjunt, com agents protagonistes de la defensa del medi ambient.


Aleix Cabarrocas
Responsable Àrea Comunicació – Serveis Generals
Càritas Diocesana de Girona